« Kagami-biraki & Oshiruko/鏡開きとお汁粉 | トップページ | Setsubun & Eho-maki, fuku-mame/節分と恵方巻、福豆 »

2015年1月15日 (木)

Koshougatsu & Azuki-gayu/小正月と小豆粥

While 1st January is called oo-shougatsu, literally big New Year, 15th January is ko-shougatsu, little New Year. It’s also called onna-shougatsu (female New Year) in some parts of Japan, since it’s regarded as a holiday for women who worked hard from the year end till New Year. Mochi shaped as cocoons are offered at a family altar, and fertility rites are held. Sagicho or dondo-yaki (people make bonfine and New Year decorations such as matsukazari and shimenawa are burned) is held on this day. Azuki-gayu (congee with red beans) is the breakfast of this day.

元日を大正月と呼ぶのに対し、1月15日は小正月と呼ばれます。地域によっては女正月と言われるのは、年の瀬から正月まで働いた主婦の骨休みの日とされるからです。お餅を繭にかたどった繭玉を神棚に供えたり、農作物の豊作を願う行事が行われます。松飾や注連縄を燃やす左義長/どんど焼きもこの日に行われます。小豆粥は、小正月の朝食として頂きます。

P1060836

« Kagami-biraki & Oshiruko/鏡開きとお汁粉 | トップページ | Setsubun & Eho-maki, fuku-mame/節分と恵方巻、福豆 »

Japanese/日本料理」カテゴリの記事

コメント

コメントを書く

(ウェブ上には掲載しません)

トラックバック

この記事のトラックバックURL:
http://app.f.cocolog-nifty.com/t/trackback/1444418/38320465

この記事へのトラックバック一覧です: Koshougatsu & Azuki-gayu/小正月と小豆粥:

« Kagami-biraki & Oshiruko/鏡開きとお汁粉 | トップページ | Setsubun & Eho-maki, fuku-mame/節分と恵方巻、福豆 »