« Nanakusa-gayu/七草粥 | トップページ | Koshougatsu & Azuki-gayu/小正月と小豆粥 »

2015年1月11日 (日)

Kagami-biraki & Oshiruko/鏡開きとお汁粉

'Kagami-mochi' (New Year rice cake), which is offered to the 'Toshigami' (the God who brings agricultural fertility and safety of the family in the year), is to be split on 11th January. This is called kagami-biraki. The mochi is not cut by a knife but is split by hand or hammer, because it’s believed that the Toshigami is in the Kagami-mochi and the divine power is severed by “cutting/kiru” by a knife. Also, cutting by a knife is associated with hara-kiri among the samurai society of the Edo period (AD1603-1867).

By opening (hiraku) it, the god is sent off and New Year comes to an end. And the split mochi is served as ozoni and oshiruko, and people eat it, receiving the power from the god and wishing for good health.

お正月に年神様にお供えした鏡餅を“開く”のが鏡開きです。鏡餅には年神様が宿ると考えられていたので、刃物は使わず、切るや割るという言葉も避けます。その鏡餅を頂くことで、年神様を送り、正月に区切りをつけます。餅はお雑煮やお汁粉に入れて食べ、その力を授かり、無病息災を願います。

P1060839

« Nanakusa-gayu/七草粥 | トップページ | Koshougatsu & Azuki-gayu/小正月と小豆粥 »

Japanese/日本料理」カテゴリの記事

コメント

コメントを書く

(ウェブ上には掲載しません)

トラックバック

この記事のトラックバックURL:
http://app.f.cocolog-nifty.com/t/trackback/1444418/38320442

この記事へのトラックバック一覧です: Kagami-biraki & Oshiruko/鏡開きとお汁粉:

« Nanakusa-gayu/七草粥 | トップページ | Koshougatsu & Azuki-gayu/小正月と小豆粥 »