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2014年7月22日 (火)

Marlborough College Summer School/マルボロ大学サマースクール

Marlborough College is one of the most prestigious colleges in the U.K, and the college has Summer School for three weeks every year. It was their 40th year this year.

I had a weeklong course ‘Basic Japanese Cooking’. The course was meant for those who would like a proper grounding in cooking healthy Japanese dishes. My experience here taught me that British people like to ear or learn sushi but they are not keen with more than that. So I was not sure how the registration would go. But it was nice surprise that my course was fully booked at an early stage.

The course started with how to prepare rice and how to make soup stock. Then, my students learned six basic Japanese cooking techniques covering fried, steamed, simmered, deep-fried, vinegared and dressed dishes. The course ended with the most popular Japanese food, sushi rice with mixed ingredients.

Half of my students were English, and the rest were from France, Belgium and Hong Kong. They were open to something new to them and keen to learn. It was such a great week to share cooking with them.

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キャサリン妃(ケンブリッジ公爵夫人)が通った学校でも知られるマルボロ大学では、毎年、サマースクールが開催されています。3週間の間、3歳児からどの年代でも楽しめる講座が300以上(多分、400位)あり、3000人以上もの人たちが、イギリス国内、ヨーロッパなどから集まります。

私は、一週間、「和食の基本」という講座を担当させてもらいました。東京で「プロジェクト ルーツ」として活動をしていた頃、いちばん人気のあったコースを、現地調達できる食材と外国人の味覚にあうメニューに変えたものでした。これまでのイギリスの経験から、1週間も和食をみっちり学びたい‘稀な人はいるのか?と思っていましたが、講座受付後、早い時期に満席となったのは、嬉しいサプライズでした。

クラスの半分はイギリス人、残りはフランス、ベルギー、香港からでした。昆布と鰹節からお出汁をとること、英語ではseeweedとひとくくりされる海藻類にも色んな種類があること、板ずりや面取りなど、表に出ないけど料理を決定づけるひと手間など、私たちが普通にしいてることが新しいことでもあるようでした。

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