« *Onit Winchester/紹介記事 | トップページ | A lesson as a birthday gift/レッスンが誕生日プレゼント »

2013年10月 8日 (火)

Jiro Dreams of Sushi/二郎は鮨の夢を見る

We watched ‘Jiro Dreams of Sushi’ recently. Jiro Ono is the owner of ‘Sukiyabashi Jiro’, a Michelin-star sushi restaurant in Ginza, Tokyo. 

The film is not about sushi but about Jiro as a dedicated sushi shokunin (sushi chef - ‘shokunin’ is a term for artisan. You don’t call chef or cook in the sushi world.)  

Food critic, Masuhiro Yamamoto, supports the film with backstage stories about him. He raised five attributes that great chefs have: 

1. They take their work seriously and constantly perform on the high level. 

2. They aspire to improve their skills. 

3. Cleanliness. 

4. Impatience. They’re leaders, not collaborators. They’re stubborn, insisting to have their own way. 

5. Passion. 

I fully agree with him, and I think successful people in any business have the same attributes too. Yamamoto spoke these five attributes in the beginning of the film, and I thought I have all of them. But mine cannot be compared with Jiro’s, and having all these attributes and keep exercising them make difference. 

 

 

二郎は鮨の夢を見る」というDVDを最近みました。この映画は、お寿司がテーマではなく、あの「すきやばし次郎」のオーナー、寿司職人の小野二郎さんがテーマです。料理評論家の山本益博氏が多くのコメントを寄せていますが、冒頭で、優れたシェフに共通する5つの特性を挙げています。 

1. 仕事に対して真面目で、常に高いレベルの仕事をする 

2. 向上心がある 

3. 清潔感 

4. 協力者というよりリーダータイプで、頑固で自分のやり方を貫く 

5. 情熱 

この5つの特性、私はその通りだと思いますし、どの世界でも成功している人は同じものを持ち合わせているように思います。私もこの5つを持っていると思いますが、二郎さんのとは比較になりません。これらの特性を持ち、実行し続けることで、違う結果が生まれるようです。

« *Onit Winchester/紹介記事 | トップページ | A lesson as a birthday gift/レッスンが誕生日プレゼント »

Japanese/日本料理」カテゴリの記事

コメント

コメントを書く

(ウェブ上には掲載しません)

トラックバック

この記事のトラックバックURL:
http://app.f.cocolog-nifty.com/t/trackback/1444418/53536937

この記事へのトラックバック一覧です: Jiro Dreams of Sushi/二郎は鮨の夢を見る:

« *Onit Winchester/紹介記事 | トップページ | A lesson as a birthday gift/レッスンが誕生日プレゼント »