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2013年8月

2013年8月29日 (木)

Raspberries/ラズベリー

We moved into a new house. I liked the apple trees in our old house, and now we have raspberries in the garden and grapes are growing in the green house. Japanese herbs and vegetable, which were planted in soil, are growing better than before.

 

引越をしました。前の家では、庭にあったりんごの木が大好きでしたが、ここにはラズベリー、温室ではブドウがなっています。日本人の友だちから頂いた大葉、三つ葉、シシトウも植え替え、以前に増して成長しています。

 

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2013年8月22日 (木)

Apples/りんご

I wrote about the beautiful apple flowers in our garden in early May. It’s been about three months since then, and the trees are so full of fruits. There’re way more apples than last year, when the climate was so poor with lots of rain. 

I’ve been learning how close apples, trees/flowers or fruits, are to British people and kitchen. And I remember it was a surprise soon after I came here and learned that there’s a kind of apple, not for eating but for cooking. 

I really like the apple trees in our garden, but we’re moving house today. It would be nice to have our apple trees at our new home. If it were in Japan, persimmon would be the most popular fruit tree that people want to have at home.

5月に庭に咲く綺麗なりんごの花の記事を書きました。あれから、3か月で立派に実がなりました。イギリスでは、天候にもよりますが、9月からがりんごの収穫時期、旬です。我が家では収穫が始まっています。寒い夏だった去年とは比べ物にならないほどの豊作です。この緑色のりんごは調理用(アップルクランブルやタルトに使います)で、生食用ではありません。残念ながら、今日、引越なので、このりんごの木ともお別れです。

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2013年8月21日 (水)

Kimchi/キムチ

As I wrote the other day, the solutions when ‘foreign’ foods are hard to get are either to buy at home and bring back with you or to make/grow on your own. I’ve just had another solution - friends! 

That’s how I got ‘kimchi’. A Korean friend, who knows the best kimchi after having tried many kinds available in this country, shared it with me. It was very tasty. As I haven’t had it at least for a year, it sent me a nice shockwave throughout my brain. Thank you, D!

先日、手に入らない食材を手に入れるには、自分で調達するか、自分で作る/育てるかだと書きました。友だちという方法もありました。 その方法で頂いたのがこのキムチです。色んなキムチを試し、自分以上にキムチを食べる人はいないという彼女一押しのものです。本当に美味しく、キムチを口にしたのがほぼ一年ぶりだったので、脳に衝撃が走りました。ありがとう、Dさん。

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2013年8月14日 (水)

Supporting players/日本のちょっとした野菜

Since UK, following USA and China, has the largest Japanese population outside Japan and London has the biggest Japanese population in Europe, you can get most of the Japanese key foods here. Still, there’re certain foods that you can hardly get, due to, I guess, the regulations, gap in supply and demand, issues around preservation of freshness etc. The solution for that is either get them at home and bring back with you or make/grow your own. A Japanese friend in my neighborhood gave me pots of Japanese vegetables of such – shishitou (pepper, but not spicy), aojiso (Japanese basil) and mitsuba (Japanese wild parsley). They don’t play ‘a main role’ but they are key supporting players in Japanese cuisines. 

Shishitou - You’ll find it in assorted tempura. 

Aojiso - It gives dishes distinctive flavor. Use it like other herbs and/or as condiment.  

Mitsuba - It’s nice to have it when something green is wanted. Long stem can be used as ribbon to tie foods (shown as the cover photo.)

 

イギリスは、アメリカ、中国に続き、在外邦人の数が多い国でもあり、ロンドンはヨーロッパで最大の日本人人口を抱える都市です。そのため、主要な日本の食料品は手に入りますが、(私の憶測では)輸入規制、需要と供給のギャップ、鮮度の問題などから、入手困難なものもあります。そういうときの解決策は、日本で調達してくるか、自分で作る/育てるかです。 

近所に住む日本人のお友だちから、こちらでは手に入らないシシトウ、大葉、三つ葉の苗をもらいました。シシトウはようやく実をつけ始めました。

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