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2013年5月24日 (金)

Japanese Home Cooking/今月のレッスン

Japanese Home Cooking lessons are taking place at Clos du Marquis French Pantry from this month. I had the lesson this morning. The menus were scattered sushi, clear soup with wakame seaweed and leek, asparagus salad with ponzu dressing and broiled salmon in Rikyu style.
You can learn and expand your repertoire of cooking by following what recipe books say, but you can learn what’s behind the recipe, which I think is one of the keys to improve cooking skills, by attending lessons. I reassured that at today’s lesson, when my students asked me one of FAQ - “Why do you fan the rice?” and when I shared ‘itazuri’, which literally means ‘board rubbing’, for asparagus.
June lesson is up on my website, if you’re interested. The menus will be corn rice, scrambled egg soup, five-color namasu salad and chicken teriyaki.

今月から、日本の家庭料理のレッスンは、Clos du Marquis French Pantryで行います。今朝、そのレッスンがありました。今月のメニューは、五目ちらし、若芽と葱のすまし、鮭の利休焼き、アスパラガスのポン酢サラダでした。レシピ本で料理の幅を広げることもできますが、レッスンを通して、レシピに書かれていないことを学ぶのは料理の腕を上げる一法でもあると思います。今日のレッスンでは、お寿司のレッスンでは必ず聞かれる「どうしてご飯を冷ますのか?」と聞かれたり、アスパラガスの下準備としてした板ずりを通して、それを再認識しました。

20130523_lesson

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