« Experience is a great teacher./経験して分かること | トップページ | ‘Eat Japan!’ at Clos du Marquis French Pantry/イベント報告 »

2013年4月24日 (水)

Tsukushi?/土筆?

Does anyone know what it is? 

It exactly looks like ‘tsukushi’, but the size is way bigger than the tsukushi that I know. Tsukushi literally writes ‘earth brush’ in Japanese and it seems it’s ‘horsetail’ in English. In Japan, you can find them on river banks and paths in rice paddies from late February to early March. When I was a child, my mother and I used to go out to pick them up. That was a delicacy in spring. After parboiling, tossing them with bonito flakes and a bit of soy sauce is very tasty. 

Good tsukushi (to eat) is a tabacco size. But the one I found in my neighborhood was just enormous. My husband, who told me once that Japanese and French eat anything, didn’t know it, telling me not to touch as it could be poisonous. I used to eat it and love it, therefore, I cannot give up!

週末、近所の湖で土筆に似た植物を発見しました。でも、異常に大きい。どう見てもジャンボ土筆なので、主人に、その場で土筆と調理法や食べ方を説明するも、主人も知らない植物のようで、「毒を持っているかもしれないから、触るな」と。小学生の頃、春になると、母親と土筆採りに出かけたものです。土筆を見つけること、採るのは楽しいけど、はかまを取るのが大変です。爪も真っ黒になります。茹でて、鰹節とお醤油をかけて食べるのが最高に美味しいです。土筆にあたる英語を知らなかったので、家に帰ってから調べてみるも、主人には通じず。いまだに、あの植物の正体が分かりません。

P1130478

P1130479

« Experience is a great teacher./経験して分かること | トップページ | ‘Eat Japan!’ at Clos du Marquis French Pantry/イベント報告 »

Japanese/日本料理」カテゴリの記事

コメント

コメントを書く

(ウェブ上には掲載しません)

トラックバック

この記事のトラックバックURL:
http://app.f.cocolog-nifty.com/t/trackback/1444418/51350672

この記事へのトラックバック一覧です: Tsukushi?/土筆?:

« Experience is a great teacher./経験して分かること | トップページ | ‘Eat Japan!’ at Clos du Marquis French Pantry/イベント報告 »