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2013年4月18日 (木)

Experience is a great teacher./経験して分かること

Experience is a great teacher. The more I do lessons or demonstrations here in the UK, the more I think what’s important is to offer people have-a-go opportunities.
London is a metropolis and it has the largest Japanese population in Europe, therefore, you can easily find Japanese restaurants and food shops and Londoners are exposed to it more or less, I think. However, that’s not the case in town where my business locates, though it’s only 1 hour plus from there.  It’s only last year that the first Japanese restaurant was opened.  It appears to me that people have just started to have a link to Japanese foods and they don’t have a chance to know what authentic Japanese cuisine is like.
One of my students last week said my lesson changed her life. Guests who tried my foods at taster events are coming back to buy more.  Participants who joined my demonstration says they like to do more.
My cookery project started in Tokyo as ‘Project Roots’.  I kept the name ‘Roots’, which could’ve been the name of my restaurant in Munich. I named that, hoping my Japanese cooking, whose roots is my mother’s, will become Munich people’s roots for Japanese foods and culture. If I can be patient and keep trying, I feel I can make it happen here.

 

この地でレッスンやデモをするごとに、経験を通して知ることの大事さを実感しています。ロンドンは東京やニューヨークに並ぶ大都市ですし、ヨーロッパで最大の日本人口を有する都市でもあるので、日本食材店や日本料理店は多く、それに触れる機会はまぁまぁあると思います。しかし、私の住む町はロンドンから1時間強ぐらいのところなのに、初の日本料理のレストランが開店したのが昨年のことです。ようやく日本食に触れる機会ができたものの、真の和食を知る機会はほとんどないように思えます。 

先週のレッスンをした生徒さんは、「(私のレッスンは)人生を変えた」と言って頂きました。試食会のイベントで私の料理を知った人からは注文を頂くようになりました。デモの参加者は、是非、また参加したいと言って頂けます。 

私のお料理プロジェクトは、「プロジェクトルーツ」として東京で始まりました。ルーツという名前は、ミュンヘンで開きたいと計画していた自分のレストランの名前です。私の料理が、ミュンヘンの人たちの和食、日本の食文化へのルーツになればという願いからきています。辛抱強く、努力し続ければ、この地でそれが叶う気がしています。

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