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2013年4月11日 (木)

Dried mouli/切干大根

Dried mouli is, as it says, shredded mouli dried in the sun. By being exposed in the sun, mouli is glycated and its nutritious value increases - compared with the same amount of mouli, calcium becomes 15 times more, iron 32 times and vitamin B1 and B2 10 times. In addition to this, dried mouli is rich in dietary fibers.

It’s a popular food in Japan, and the most common way to prepare would be cooking it with carrots and deep-fried tofu. I like to use it for salad. By soaking it in water for a bit shorter time, crispy texture remains and oil dressing goes well with it.

海外で暮らし、和食を作りたいとき、切干大根やひじきのような乾燥食品が重宝します。日本にいるときは、秋から冬にかけて、椎茸、蓮根、大根など、せっせと自分で野菜を乾燥させていました。天日干しにすることで、糖度が高まり、栄養価も増します。干し椎茸を戻すときも、15分程度でもいいので、太陽の光に当てるとビタミンDが増加します。

 切干大根は煮物にするのが最も一般的な調理法だと思いますが、私は戻す時間を短めにして、シャキシャキの食感を残して、サラダで頂くのが好きです。切干大根のサラダには、オイルドレッシングがよく合います。

 

 

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