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2013年1月28日 (月)

'Doria' and 'you-shoku'/ドリアと洋食

I cooked ‘doria’ for dinner the other night.  It’s similar to my husband’s favorite macaroni cheese (the difference is whether cheese of rice), but it was his first time to eat the dish.  That made me so curious to know about the dish, as it’s a popular dish in Japan.

According to Wikipedia, the dish was created by Saly Weil, who was the grand chef at hotel in Yokohama, in 1926.  So this western-style dish was born in Japan.  There’s a genre in Japanese cuisine, which is called ‘You-shoku’.  ‘You-shoku’ is Japanized forms of western dishes, and ‘doria’ is one example.  While I’d like to let British people know more about authentic and traditional Japanese, ‘you-shoku’, which is still part of our cuisine, could be attractive for them.

久しぶりにドリアを作りました。主人の好物マカロニチーズに似ているものの(違いはマカロニかご飯か)、初めて口にするようで、ドリアの始まりが気になりました。ウィキペディアによると、日本(横浜)発祥らしいです。こちらで日本食を広めるにあたり、正真正銘、伝統的な和食を知ってもらいたいという気持ちもありますが、「洋食」もありかな・・・って少し思います。

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