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2012年12月10日 (月)

Oden/おでん

Oden is a popular winter dish in Japan. Probably Japanese eat oden at least several times in one winter. It consists of several ingredients like mouli, konnyaku, boiled eggs, fish cakes etc. They’re simmered in bonito-and-konbu soup stock lightly flavored by soy sauce. The dish is slightly different, depending on the regions. In my hometown, Nagoya, it’s stewed in miso-flavored soup stock. 

A little extra thing is often made in Japanese cooking. For oden, for example, kakushi-bocho (literally means hidden-cut) is done so that mouli and konnyaku absorb the cooking liquid and they’re well seasoned. Edges of sliced mouli are also cut so that the shape can be kept even afterlong simmering. By letting it cool down with the lid on, not simmering too long, the ingredients become well seasoned.

おでんは、代表的な冬の家庭料理です。一時帰国の際、おでん用の具材も買ったし、マイナス気温が普通になってきたので、ほっこりする一品を作りました。具材をごった煮するのではなく、隠し包丁や面取りなど、知らないと気付かない、ちょっとしたひと手間が、おでんを美味しく仕上げます。また、長く煮るのではなく、煮たら一度冷ますのも、美味しいおでんを作るコツです。

ご飯が終わった後、日本料理の味覚にもだいぶ慣れてきたイギリス人の主人は、「まだ慣れが必要・・・」と。おでんの味が分からないのは、ちょっと残念。

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