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2012年12月 6日 (木)

Deep-fried lotus roots sandwiches with shrimps/蓮根のはさみ揚げ

I’ve just come back from Japan.  There’s a plenty of Japanese foods after the trip home.  There’s a farmer in my parents’ neighborhood who grows and sells lotus roots.  His lotus roots are so fresh and delicious.  Since my mother knows I love his, she bought some and brought them to Tokyo.  We’ll have lotus roots dishes everyday for a while.

Among them, I like the deep-fried lotus roots sandwiches.  As the root vegetable itself has simple taste, ingredients to be sandwiched should be simple too, such as shrimps and minced chicken.  Lotus roots are rich in vitamin C, which is soluble to water.  To avoid discoloring, you may put them in vinegar water, but it shouldn’t be too long.  In choosing them, avoid the ones whose holes are dark.

10日間ほど、一時帰国をしました。日本に戻った後は、日本ならではの食材が充実します。実家の近所に、蓮根を栽培、販売しているおじさんがいて、おじさんの蓮根は、スーパーで買うのとは全然、味が違います。母が買って東京まで持ってきてくれたので、蓮根を使った料理が続きそうです。

蓮根のお料理でいちばん好きなのが、はさみ揚げです。淡泊な蓮根で挟む具は、あっさりした海老や鶏肉が合います。蓮根はビタミンCが豊富ですが、ビタミンCは水溶性です。変色を防ために、酢水につけますが、長く漬け過ぎないにします。また、選ぶときは、穴の内側が黒っぽいものは古いので避けます。

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