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2012年11月17日 (土)

Stuffed turnip with shrimps/蕪の煮物

Turnip is one of my favorite winter vegetables.  I think it’s a genius vegetable.  First of all, you can cook turnips in many ways - simmering, frying, steaming, even without cooking (as fresh).  Secondly, turnips go well with most of foods - meat, fish, seafood, or vegetables.  It will turn out to be a delicate dish, if cooked with simple-taste foods, and it will be a rich one, if with robust-taste ones.  Furthermore, if you choose small turnips, not like ‘shogoin turnips’ (baby head size turnips originate in Kyoto), they can be used as serving cups.

It’s getting colder and colder in the U.K, and simmered and steamed dishes are nice to get oneself warm up.  Chopped shrimps and turnips are stuffed in turnips and simmered till they’re cooked tender.  Turnips are parboiled to avoid overcooking shrimps.

蕪は大好きな冬の野菜のひとつで、天才食材のひとつだと思います。まず、加熱せず生、煮る、焼く、蒸すなど、色々な調理法で料理できます。そして、肉、魚、野菜など、一緒に調理する食材を問いませんし、シンプルな食材と調理すれば、あっさりした一品に、ボリュームのある食材を使えば、コクのある一品にもなります。また、聖護院蕪みたいなものではなく、小ぶりの蕪は器にもなります。

イギリスはどんどん寒くなってきて、蒸し物や煮物が美味しい季節になってきました。ほっこりする一品が欲しく、蕪の器に海老の詰め物をして煮た一品です。蕪はとろとろになるぐらいに煮ると美味しいと思います。海老が固くなるのを防ぐため、蕪は下煮をしておきます。

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