« Miso soup with pork and root vegetables (buta-jiru)/豚汁 | トップページ | Kakiage bowl/かき揚げ丼 »

2012年10月31日 (水)

Chanko-nabe/ちゃんこ鍋

Originally ‘chanko’ means diets for sumo wrestlers.  Chanko-nabe is a protein-rich dish eaten by them.  In a big pot, many kinds of vegetables, chicken and tofu are cooked in chicken broth.  It’s seasoned by soy sauce (with rice wine and sake), or miso (soy bean paste) or salt.  Any vegetables you like or you have in a frige is fine for vegetables, giving some examples, bean sprout, enoki mushrooms, cabbage, nira (Chinese chive), and green onions are popoular.  Besides tsukune (meatballs made mainly by minced chicken, green onion and ginger juice) , chicken wings and pork belly make the soup rich.

I was considering this dish for a lesson menu.  But it looked like stew to my British husband’s eyes, saying it’s not rich enough for stew, though it's really not.

ちゃんことは、もともと、力士の食事のことです。ちゃんこ鍋はおおきな鍋に、鶏ガラスープに様々な野菜、肉を炊いた鍋料理です。味付けも、塩味、みそ味、しょうゆ味などあります。具材は、基本的に好きなものやあるものでいいですが、野菜は他の鍋料理と同じで、もやし、えのき、キャベツ、にら、ねぎなどが一般的です。お肉は、手羽先(出汁が出ていい)、つくね、豚バラなどを使います。

冬のレッスンメニューとして考えていたのですが、主人にはシチューに見えるらしく、シチューにあるコクがなく、物足りなく感じるようでした。

P1120404

« Miso soup with pork and root vegetables (buta-jiru)/豚汁 | トップページ | Kakiage bowl/かき揚げ丼 »

Japanese/日本料理」カテゴリの記事

コメント

コメントを書く

(ウェブ上には掲載しません)

トラックバック

この記事のトラックバックURL:
http://app.f.cocolog-nifty.com/t/trackback/1444418/47624789

この記事へのトラックバック一覧です: Chanko-nabe/ちゃんこ鍋:

« Miso soup with pork and root vegetables (buta-jiru)/豚汁 | トップページ | Kakiage bowl/かき揚げ丼 »