« Meatballs and repertories of cooking/肉団子と料理のレパートリー | トップページ | Gomoku-zushi, steamed egg soup, and green beans dressed with sweet sesame paste/五目寿司、茶碗蒸し、鞘隠元の胡麻和え »

2012年9月 1日 (土)

How to make crispy chicken teriyaki/カリカリの鶏の照り焼きの作り方

My husband looked like he wants to say something while eating my chicken teriyaki.  He asked if I cooked it differently this time, because he thought that the chicken teriyaki I cooked in Tokyo was cripier.  The answer was the ingredients and method were the same as usual, but the frying pan was different.

I used his non-stick pan, but if you’d like to make chicken skin crispier, a metal one is better.  Not only for chicken teriyaki, to make chicken skin crispy, start to cook with the skin down and allow time to cook over medium-low heat.  Also, oil from chcken skin (remove skin, take time and cook it over low heat, then oil comes out from the skin and the skin gets very crispy) add flavor to stir-fry dishes.

夜ごはんのおかずに鶏の照り焼きを食べながら、主人が首をかしげていました。美味しくないのかな・・・と思い、聞いてみると、「作り方変えた?東京で(私が作ったものを)食べたときは、もっと皮がカリカリだった。」と。材料も作り方も同じだったのですが、答えは「フライパンが違う」でした。

今回はテフロン加工のフライパンを使いましたが、メタルを使ったほうが、カリカリに仕上がります。また、照り焼きに限らず、皮をカリカリにしたいときは、最初は皮を下にして、中弱火でじっくり加熱します。炒めものには、鶏の皮をはがし、その皮を弱火でじっくり加熱すると油が出てくるので、その油を使って具材を炒めると旨味が増します。

Photo

« Meatballs and repertories of cooking/肉団子と料理のレパートリー | トップページ | Gomoku-zushi, steamed egg soup, and green beans dressed with sweet sesame paste/五目寿司、茶碗蒸し、鞘隠元の胡麻和え »

Japanese/日本料理」カテゴリの記事

コメント

コメントを書く

(ウェブ上には掲載しません)

トラックバック

この記事のトラックバックURL:
http://app.f.cocolog-nifty.com/t/trackback/1444418/46905589

この記事へのトラックバック一覧です: How to make crispy chicken teriyaki/カリカリの鶏の照り焼きの作り方:

« Meatballs and repertories of cooking/肉団子と料理のレパートリー | トップページ | Gomoku-zushi, steamed egg soup, and green beans dressed with sweet sesame paste/五目寿司、茶碗蒸し、鞘隠元の胡麻和え »