« Elderflower cordial/エルダフラワーのコーディアル | トップページ | PIMM’S/ピムス »

2012年6月27日 (水)

Plum wine/梅酒

My family’s plum wine making goes back to 45 years ago, when my parents got married.  Somewhere down the line, my mother and I started to make two bottoles every year; one is for years and years later so that we can enjoy its matured taste, and one is for immediate drink.  My husband loves my family’s plum wine.  Luckily we’ve got Japanese plums, so we decided to make our plum wine to commemorate our marriage year and to have it matured taking long time.

For the plum, green one gives plain and sour flavor, while ripe one mild and fruity flavor.  If too ripe, skin gets bruised in the maturing process, and the wine will lose the clearness.  By using frozen plums (freeze plums for over 48 hours, cells get destroyed and the constituents, e.g. citric acid, sorbitol, polyphenol etc, can be extracted to the fullest.

For sugar, rock candy is commonly used.  Granulated sugar, coarse sugar, or brown sugar lump can be also used.  Plain sweetness that the granulated sugar has keeps the fruit flavor.  The amount of sugar used depends on your preference.  Still, over 60% of fresh plums, or 40% for frozen ones is needed.

For alcohol, any kou-rui (high class) alcohol that contains over 35 percent of alcohol (e.g. whiskey, vodka, gin, brandy etc) can be used, and different kind of alcohol creates different flavor.

我が家の梅酒作りの始まりは、両親が結婚した約45年前まで遡ります。いつの頃からか、母と私で毎年2本、ひとつは長期熟成用、ひとつはすぐ飲む用に作り始めました。その梅酒は主人のお気に入りです。タイミングよく青梅が手に入ったので、結婚したこの年に梅酒を作り、時間をかけて熟成させてようということになりました。

梅は、青梅を使うと、酸味があり、さっぱりとした風味に、熟した梅を使うと、フルーティーでまろやかな風味になります。黄熟しすぎると、皮が破れる可能性が高くなり、濁る原因になります。梅は48時間以上冷凍すると、細胞が破壊され、クエン酸、ソルビトール、ポリフェノールなどの機能性成分を最大限に抽出できます。

砂糖は、氷砂糖が一般的ですが、グラニュー糖、ザラメ、黒砂糖などでもよく、グラニュー糖は甘味がさっぱりしていて、果物の持ち味が活かされます。砂糖の量は、生の梅の場合は梅の重量の60パーセント以上、冷凍梅の場合は40%以上で漬けるといいです。

アルコールは、果実酒用のホワイトリカー以外に、焼酎、ウイスキー、ウォッカ、ジン、ブランデーなどのお酒でいろいろなバリエーションが楽しめます。

P1110717

« Elderflower cordial/エルダフラワーのコーディアル | トップページ | PIMM’S/ピムス »

Foods/食材」カテゴリの記事

Japanese/日本料理」カテゴリの記事

コメント

コメントを書く

(ウェブ上には掲載しません)

トラックバック

この記事のトラックバックURL:
http://app.f.cocolog-nifty.com/t/trackback/1444418/45920301

この記事へのトラックバック一覧です: Plum wine/梅酒:

« Elderflower cordial/エルダフラワーのコーディアル | トップページ | PIMM’S/ピムス »