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2012年2月 2日 (木)

Daikon - cut, grated, and sliced/大根 - 切る、おろす、スライスする

Nabe and soup make you warm in such cold days. Depending on what kind of nabe, daikon (Japanese radish) is a must for most of the nabe dishes. Both summer and winter are the season for the vegetable. Summer daikon contains a lot of water, therefore, it’s good to eat fresh, like salad. On the other hand, winter daikon has less water, which means it’s suitable to be cooked. Generally speaking, summer vegetables cool you down, while winter vegetables works just opposite.

Only by cutting daikon differently, you can make a variety of nabe. Cutting it in hangetsu (half-moon) or icho (ginko nut leaves) styles is standard. By grating, you can make mizore (sleet) nabe. By thinly slicing with a slicer, daikon looks like noodle.

寒い日が続くと、鍋や汁物が多くなります。どんな鍋かにもよりますが、ほとんどの鍋料理に大根は欠かせません。大根の旬は夏と冬とありますが、夏の大根は水分が多いのでサラダなど生で食べるの向いており、冬の大根は水分が少ないので、加熱する料理に向いています。夏の野菜は体を冷やすものが多く、冬の野菜はその反対で、理にかなっています。

大根の切り方を変えるだけで、鍋もアレンジできます。半月や銀杏切りは王道ですし、おろせば、みぞれ鍋になります。スライサーでスライスすれば、麺のようにして頂くこともできます。

Sliced

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