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2011年9月22日 (木)

Chicken jibu-ni/鶏の治部煮

Jibu-ni is a local and traditional dish in Kanazawa, Ishikawa Prefecture.  It’s a simmered dish with meat (duck, wild birds), sudare-fu (wheat gluten, local food in Kanazawa), and seasonal vegetables.  As the meat is coated with flour/starch, the flavor is sealed inside and it thicken the soup.  It looks nicer if the decorative cuttings are made for the vegetables.  This year’s “Autumn on Japanese Table” is totally renewed and it’s one of the menus to be covered in the program.

治部煮は、鴨や野鳥、すだれ麩(金沢の生麩)、季節の野菜を煮込んだ金沢の郷土料理です。お肉は小麦粉か片栗粉でコーティングをすることで旨味を閉じ込め、煮汁にとろみがつきます。写真のように野菜をざっくり切れば家庭風、飾り切りをすれば、見栄えもよく料亭風になります。今年のAutumn on Japanese Tableは内容を刷新し、治部煮を入れています。

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