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2011年8月 8日 (月)

Summer salad with tosazu gelée/トマトの土佐酢ジュレ

This salad is what I’ve learned at a cookery school, and I make it every summer since then.  What you’ll need is only ordinary vegetables (onion, cucumber and tomato) and tosazu (Tosa vinegar, bonito-flavored vinegar), but it can be a party dish, if how it’s to be presented is considered.  I don’t prefer the sourness of vinegar, but by using tosazu, making the vinegar jelly, and dressing with vegetables, a refreshing Japanese salad with mild sour taste can be prepared.

この土佐酢ジュレは、調理師学校で日本料理の実習で作ったもので、夏には必ず作ります。身近な食材(玉葱、胡瓜、トマト)を使いますが、盛り付けを工夫すれば、おもてなし料理にもなります。酢はあまり得意ではありませんが、土佐酢にする、ジュレにする、野菜と和える、の3つで、さっぱりまろやかな和風サラダになります。

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