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2011年8月 2日 (火)

Horse mackerel rice, hitsumabushi style/ひつまぶし風鯵ご飯

Hitsumabushi is a traditional way to eat unagi (grilled eel) in Nagoya.  It’s been a while already since the dish become known and spread nationwide.  Due to the poor catch of young (juvenile) ones, price of eels and eel dishes are rising this year.  This hitsumabushi is with horse mackerel, instead of grilled eel.  Fillet horse mackerel, grill without getting them browned, season the fish flakes with salty-sweet sauce.  How it’s served and eaten is the same as the original hitumabushi.  In autumn, you can make the dish with saury.

名古屋発祥のひつまぶしが全国に知れるようになり、すっかり定着しました。今年は稚魚が不漁ということで、鰻の価格は高くなっているようです。鰻の代わりに、鯵を使ったのが、このひつまぶし風鯵ご飯です。三枚おろしにした鯵を焼き、ほぐした身を甘辛いタレにつけます。頂き方は、ひつまぶしと同じです。秋には、秋刀魚でも同様に作れます。

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