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2011年7月10日 (日)

Grilled ayu/鮎の塩焼き

Ayu is a summer delicacy.  The fish can be stewed in soy sauce and sugar (kanro-ni), deep-fried (tempura or “furai”, coated with bread crumb), marinated in sweet and sour sauce etc.  The best way to enjoy the flavor of ayu would be to grill and season with salt.  In making and serving grilled ayu, the fish is done as if it’s swimming in water.  Skewer the fish (from eye or mouth) and make the whole body in a “W” shape and grill.

養殖が盛んでも、鮎は夏にしか頂けません。甘露煮、天麩羅、フライ、酢の物など、調理法もいろいろありますが、鮎の風味をいちばん楽しめるのは、塩焼きではないかと思います。鮎の塩焼きは、焼くときも盛り付けも、鮎がまるで川を泳いでいるようにします。魚全体がWの字になるように、目か口から串を刺して焼きます。

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