« Fatty acid 1 Saturated fatty acid and unsaturated fatty acid/脂肪酸の話1 飽和脂肪酸と不飽和脂肪酸 | トップページ | Fatty acid 3 Omega-6 and omega-3/脂肪酸の話3 n-6系とn-3系 »

2011年7月 4日 (月)

Fatty acid 2 Monounsaturated fatty acid and polyunsaturated fatty acid/脂肪酸の話2 一価脂肪酸と多価脂肪酸

In the article of Fatty acid 1 Saturated fatty acid and unsaturated fatty acid, it’s mentioned that unsaturated fatty acid is divided into monounsaturated fatty acid and polyunsaturated fatty acid by the number of double bond.

Olein acid, contained olive oil, canola oil and nuts, is representative monounsaturated fatty acid.  It’s the least easy to be oxidized among unsaturated fatty acids. 

Representative unsaturated fatty acid is linolic acid, which is contained in soybean oil and sunflower oil.  Ideal intake balance of saturated fatty acid, monounsaturated fatty acid and polyunsaturated fatty acid is 3:4:3.  Fat of bluefin tuna has that balance.

脂肪酸の話1では、二重結合の数によって不飽和脂肪酸は一価脂肪酸(ひとつ)と多価脂肪酸(ふたつ以上)に分かれることに触れました。

オレイン酸は代表的な一価脂肪酸で、不飽和脂肪酸のなかで最も酸化されにくい脂肪酸です。オリーブ油、キャノーラ(菜種)油、ナッツなどに含まれています。多価脂肪酸で代表的なのは、リノール酸で、大豆油、ひまわり油などに含まれています。飽和脂肪酸と一価脂肪酸と多価脂肪酸は、343で摂取するとバランスがよく、黒鮪の脂身はほぼこのバランスです。

Photo_6

« Fatty acid 1 Saturated fatty acid and unsaturated fatty acid/脂肪酸の話1 飽和脂肪酸と不飽和脂肪酸 | トップページ | Fatty acid 3 Omega-6 and omega-3/脂肪酸の話3 n-6系とn-3系 »

Bits and pieces/調理のあれこれ」カテゴリの記事

コメント

コメントを書く

(ウェブ上には掲載しません)

トラックバック

この記事のトラックバックURL:
http://app.f.cocolog-nifty.com/t/trackback/1444418/40296395

この記事へのトラックバック一覧です: Fatty acid 2 Monounsaturated fatty acid and polyunsaturated fatty acid/脂肪酸の話2 一価脂肪酸と多価脂肪酸:

« Fatty acid 1 Saturated fatty acid and unsaturated fatty acid/脂肪酸の話1 飽和脂肪酸と不飽和脂肪酸 | トップページ | Fatty acid 3 Omega-6 and omega-3/脂肪酸の話3 n-6系とn-3系 »