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2011年7月 2日 (土)

Fatty acid 1 Saturated fatty acid and unsaturated fatty acid/脂肪酸の話1 飽和脂肪酸と不飽和脂肪酸

Fatty acid is lipid component, and if described chemically, its a carbon chain that contains carboxyl (COOH).  The property differs, depending on the number of carbons, with/without double bond, and the number of double bonds.  (Carbon has four hands that connect with other carbon and hydrogen.  Some of the carbon chains are partially doubly connected using two hands.  Thats called double bond.)

Firstly, fatty acid is divided into two by with or without double bond; unsaturated fatty acid for with double bond and saturated fatty acid for without.  Unsaturated fatty acid is further divided into two by the number of double bonds; the one with one double bond is monounsaturated fatty acid, and polyunsaturated fatty acid if more than two.  Polyunsaturated fatty acid is even furthermore divided into two by where the double bond is; omega-6 and omega-3.

Many of the animal fat are saturated fatty acid, and its solid at room temperature and difficult to be oxidized.  On the other hand, many of the vegetable fat is unsaturated fatty acid, and its liquid at room temperature and easy to be oxidized.

脂肪酸とは脂質を作っている成分で、化学っぽく言うと、カルボキシル基(COOH)をもつ炭素鎖です。その性質は、鎖を構成する炭素の数、二重結合の有無や数によって異なります。(炭素には4つの手があり、炭素や水素と結合していますが、2つの手を使って炭素と結合することもあり、これを二重結合といいます。)

まず、二重結合の有無によって、飽和脂肪酸(無)と不飽和脂肪酸(有)に分かれます。不飽和脂肪酸は、その二重結合の数によって、一価不飽和脂肪酸(ひとつ)と多価値不飽和脂肪酸(ふたつ以上)に分かれます。さらに、多価不飽和脂肪酸は、二重結合の位置によって、n-6系とn-3系に分かれます。

飽和脂肪酸は、ラードやバターのように動物性脂肪に多く、常温で固体、酸化しにくいのが特徴です。一方、不飽和脂肪酸は、植物性脂肪に多く、常温で液体、酸化しやすいのが特徴です。

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