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2011年3月24日 (木)

Scrambled egg miso soup/まぜまぜ卵味噌汁

I’ve heard about a charity event, where participants can learn energy-saving recipes.  The fee is 2,000 yen, and it’s to be donated to the victims of the earthquake.  My family and I were discussing if such event is appealing and if the price setting is appropriate.  My sister said, “For people like me who don’t like cooking, biting fresh cabbage is enough.”  That could be true, I mean, people wouldn’t be able to cook and they put anything edible in mouth at most.  Still, if we eat only cold dishes, our heart and body never get warmed.  Imagine that eighteen-year-old boy who just left their parents’ starts his own living wants to eat something warm within one minute.  That’s how scrambled egg miso soup comes.

Break and beat an egg in a bowl.  Add hondashi and miso, and mix them well with the egg.  Pour in boiling water, and gently stir.  That’s it. If you have something that you can just add to it, such as dried wakame, chopped green onion, and aosa etc, the soup will be better both in taste and nutrition.

節電レシピをテーマにしたチャリティ料理教室があるそうです。会費2,000円は、全額、被災者に寄付されるそうです。参加したいと思うか、価格設定は適切か、などを家族で話しているなか、姉は「私みたいに料理好きじゃない人は、キャベツかじっていればいい」と。確かに、非常事態では、物を口にするのが精一杯なこともあるだろうし、でも、冷たいものばかりを口にしていると心も体も温まらないし・・・と、一人暮らしを始めたばかりの大学生の男の子がほっとするものを1分で食べたくなったときのイメージが、まぜまぜ卵味噌汁です。

お椀に、卵をほぐし、ほんだしと味噌を混ぜ、そこに熱湯を注ぎ、混ぜるだけ。私はケミカルな味が好きではないので、普段はほんだしは使わず、料理に合わせた出汁を用意します。でも、非常時には、ほんだしは手軽です。乾燥わかめ、ねぎ、あおさなど、放り込むだけで具になるものを入れると、味、栄養価ともによくなります。また、味噌を醤油にすればすまし汁になりますし、もっと簡単にするなら、お吸い物の素でも作ってもいいです。

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