« Pancake and marinated fruits/パンケーキとフルーツマリネ | トップページ | Okara gâteau au chocola/おからのガトーショコラ »

2011年1月27日 (木)

Fukubukuro-ni/福袋煮

I’m currently working on the menus for Spring on Japanese Table.  It’s a course scheduled from March to May, featuring spring materials.  Minor changes will be made from the last year, and Fukubukuro-ni will be one of the new menus.  Fukubukuro is a lucky bag sold on New Year, and you never know what’s inside as it’s sealed.  The name of this dish comes from the bag.  You can put anything you like in the deep-fried tofu bag.  It can be closed with a toothpick, however, I think tying it with kanpyo looks nicer.  Behind the dish is also a menu to be added to this year’s program.  It’s asparagus and prawn salad with ume sauce.

3月から5月に開講予定のSpring on Japanese Tableの準備をしています。このプログラムでは、春の食材を使った料理を扱います。昨年のプログラムを少し変更する予定で、この福袋煮は新しく加えるつもりの一品です。福袋煮という名前は、中身は何が入っているかは分からず、頂くときのお楽しみということで、お正月の福袋からきています。ですから、何を入れてもいいです。爪楊枝で閉じてもいいですが、干瓢を使うと干瓢から出汁が出ますし、見栄えも良くなります。写真の後ろにあるのも、追加予定の一品で、アスパラガスと海老のサラダ、梅ソース仕立てです。

P1070103_9

« Pancake and marinated fruits/パンケーキとフルーツマリネ | トップページ | Okara gâteau au chocola/おからのガトーショコラ »

Japanese/日本料理」カテゴリの記事

コメント

コメントを書く

(ウェブ上には掲載しません)

トラックバック

この記事のトラックバックURL:
http://app.f.cocolog-nifty.com/t/trackback/1444418/38580866

この記事へのトラックバック一覧です: Fukubukuro-ni/福袋煮:

« Pancake and marinated fruits/パンケーキとフルーツマリネ | トップページ | Okara gâteau au chocola/おからのガトーショコラ »